nl NL en EN fr FR de DE it IT
 • ARBIN AIRHOOD Leaflet Banner

Het belang van adembescherming

Laat niets aan het toeval over en voorkom gezondheidsklachten

Bij het werken met vrijkomende stoffen, deeltjes, gassen, dampen of een combinatie hiervan, is goede adembescherming essentieel. Dergelijke stoffen brengen namelijk na blootstelling hieraan ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee voor niet alleen de ogen, maar vooral ook de luchtwegen en longen. Vaak wordt gedacht: dat overkomt mij toch niet en het zal zo’n vaart niet lopen. De feiten bewijzen echter het tegendeel.

 

Goede adembescherming voorkomt longziekten

Volgens de Long Alliantie Nederland werken in Nederland zo’n 1 miljoen mensen met stoffen die een longziekte kunnen veroorzaken*. Het gaat daarbij om onder meer lassers, bouwvakkers, asbestsaneerders, maar ook personen werkzaam in de agrarische sector zoals dierhouderij- en pluimveebedrijven.

Van alle longziekten heeft 10 tot 15 procent een oorzaak in blootstelling op het werk aan schadelijke stoffen, en jaarlijks overlijden ongeveer 3.300 mensen in Nederland hieraan (waaronder beroepslongziekten). Het kiezen van de juiste ademhalingsbescherming is dan ook niet alleen belangrijk, maar vaak zelfs van levensbelang.

Lees meer over het kiezen van de juiste ademhalingsbescherming

Ontdek alle Kite-luchtkappen

  * Bron: Long Alliantie Nederland (www.longalliantie.nl/beroepslongziekten)

  Vergelijkingstabel met traditionele beschermingsmiddelen

  *Wegwerp stofmaskersRuggedragen aanblaassysteemKITE aanblaashelm
  Gewicht: Licht Zwaar totaalgewicht rugunit + slang + vizier. Minder dan 950 gram.
  Ademweerstand: Hoog Geen Geen
  Bescherming: Beperkte bescherming door lekkage langs de randen door onderdruk. Hoge bescherming door overdruk in het vizier. Hoge bescherming door overdruk in het vizier.
  Toepasbaarheid: Niet geschikt voor bril- en baarddragers. Geschikt voor baard- en brildragers. Geschikt voor baard- en brildragers.
  Opzetten: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Veel werk om het systeem om te binden, de slang aan te sluiten, het vizier op te zetten en het systeem in te schakelen. Opzetten, inschakelen en direct klaar voor gebruik, eenvoudiger kan het niet.
  Gebruiksgemak: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Zwaar en de slang kan in de weg zitten en ergens achter blijven haken. Optimaal, geen last van slang en rugunit. Veel bewegingsvrijheid in kleine ruimten.
  Aanschafkosten: Laag Zeer hoog Laag in verhouding tot ruggedragen systemen.
  Verbruikskosten: Relatief hoog, telkens een nieuw masker. Vaak twee of drie filters, slangen en andere slijtdelen. Slechts één filter te vervangen. De jaarlijkse kosten zijn lager dan bij gebruik van wegwerpmaskers of ruggedragen systemen.

  Bijzonder geschikt als professionele bescherming tegen het Coronavirus

  nlenfrdeit