nl NL en EN fr FR de DE it IT
  • ARBIN AIRHOOD Leaflet Banner

Het kiezen van de juiste ademhalingsbescherming

Professionals laten niets aan het toeval over

Voor het kiezen van de juiste ademhalingsbescherming is kennis van zowel de producten als werkprocessen noodzakelijk. Maar door het brede aanbod op dit gebied zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Globaal kunnen drie soorten stofmaskers onderscheiden worden, namelijk wegwerpstofmasker, (ruggedragen) aanblaassystemen en motorondersteunde volgelaatsmaskers zoals de KITE.

 

Wegwerpstofmaskers

Zo zijn er natuurlijk de welbekende wegwerpstofmaskers, ook wel mondkapjes genoemd. Hoewel wegwerpstofmaskers natuurlijk goedkoop in aanschaf zijn, is de bescherming hiervan slechts zeer beperkt. Bovendien is onder andere vanwege de opgebouwde warmte, condens op een eventueel gedragen bril en het benauwde gevoel, het draagcomfort niet ideaal. Daarnaast zijn deze wegwerpstofmaskers niet geschikt voor baarddragers, aangezien het stof alsnog het mondkapje binnen kan komen.

Aangeblazen (ruggedragen) systemen

Een andere vorm van ademhalingsbescherming zijn de zogenaamde aanblaassystemen. Deze zijn opgebouwd uit een luchtpomp die op de rug wordt gedragen en die middels een slang is verbonden met een helm/vizier op het hoofd. Dit systeem levert een overmaat aan schone lucht en biedt veel meer bescherming dan de reguliere wegwerpmaskers. Nadeel is de nogal bewerkelijke wijze van aandoen, de loshangende slang op de rug en de rugunit, waardoor je beperkt wordt in je beweeglijkheid. Daar komt bij dat de aangeblazen systemen een hoge aanschafprijs hebben evenals hoge verbruikskosten.

Motorondersteunde volgelaatsmaskers (KITE)

Met een motorondersteund volgelaatsmasker zijn alle bovengenoemde nadelen verleden tijd. Zo biedt het masker een overmaat aan schone lucht en dus veiligheid, is het in een handomdraai opgezet en ben je optimaal wendbaar door het ontbreken van slangen of andere toebehoren op de rug.

Het KITE motorondersteund volgelaatsmasker heeft daarnaast een perfecte pasvorm op het hoofd en rondom het gezicht en is zeer geschikt voor bril- en baarddragers. En tot slot is ook de aanschafprijs gunstig ten opzichte van ruggedragen systemen en zijn de jaarlijkse verbruikskosten aanzienlijk lager dan vergelijkbare producten in de markt.

Lees meer: hoe werkt het KITE-P3-masker?

Bekijk de voor- en nadelen in het onderstaande handig overzicht

Vergelijkingstabel met traditionele beschermingsmiddelen

*Wegwerp stofmaskersRuggedragen aanblaassysteemKITE aanblaashelm
Gewicht: Licht Zwaar totaalgewicht rugunit + slang + vizier. Minder dan 950 gram.
Ademweerstand: Hoog Geen Geen
Bescherming: Beperkte bescherming door lekkage langs de randen door onderdruk. Hoge bescherming door overdruk in het vizier. Hoge bescherming door overdruk in het vizier.
Toepasbaarheid: Niet geschikt voor bril- en baarddragers. Geschikt voor baard- en brildragers. Geschikt voor baard- en brildragers.
Opzetten: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Veel werk om het systeem om te binden, de slang aan te sluiten, het vizier op te zetten en het systeem in te schakelen. Opzetten, inschakelen en direct klaar voor gebruik, eenvoudiger kan het niet.
Gebruiksgemak: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Zwaar en de slang kan in de weg zitten en ergens achter blijven haken. Optimaal, geen last van slang en rugunit. Veel bewegingsvrijheid in kleine ruimten.
Aanschafkosten: Laag Zeer hoog Laag in verhouding tot ruggedragen systemen.
Verbruikskosten: Relatief hoog, telkens een nieuw masker. Vaak twee of drie filters, slangen en andere slijtdelen. Slechts één filter te vervangen. De jaarlijkse kosten zijn lager dan bij gebruik van wegwerpmaskers of ruggedragen systemen.

Bijzonder geschikt als professionele bescherming tegen het Coronavirus

nlenfrdeit