nl NL en EN fr FR de DE it IT
 • ARBIN AIRHOOD Leaflet Banner

Dakwerken

Dakdekker - leidekker

Dakdekker - leidekker

Beroepsrisico's
Leidekkers hebben klachten over stof, en hebben klachten van de luchtwegen. Dit stof bestaat ten dele uit organisch materiaal maar voor een belangrijk deel uit kwartsstof als gevolg van boren en slijpen van leien. De grenswaarden voor kwartsstof van 0,075 mg/m³ en actiewaarden respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen worden overschreden. (bron: www.arbocatalogus-bouweninfra.nl)

Dakdekker - pannendekker

Dakdekker - pannendekker

Beroepsrisico's
Van de pannendekkers heeft 63% hinder van stof. De grenswaarden voor kwartsstof van 0,075 mg/m³ en actiewaarden respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen daarbij worden overschreden. Kwartsstof komt vrij bij het zagen of doorslijpen van dakpannen en elementen. Bij het op maat zagen van panlatten komt houtstof vrij. Soms heeft de pannendekker met vezels te maken, wanneer glas- of steenwol als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Bij de renovatie van daken komt soms veel stof op het dakbeschot / panlatten. Dit is vooral organisch materiaal. Het stof kan de ogen en luchtwegen irriteren. Op sommige daken zijn rookgasafvoeren van asbestcement aanwezig. (bron: www.arbocatalogus-bouweninfra.nl)

Dakdekker - rietdekker

Dakdekker - rietdekker

Beroepsrisico's
Van de rietdekkers heeft 46% hinder van stof. Dit komt vrij bij een groot aantal verschillende werkzaamheden. Zo ontstaat stof bij het slopen van rieten daken en tijdens onderhoudswerkzaamheden, zoals het afkrabben de verweerde buitenlaag en het tussenstoppen en het aankloppen van nieuw riet. Stof ontstaat ook bij het spreiden van nieuw riet. Het stof dat vrijkomt tijdens sloop- en onderhoudswerkzaamheden bevat organisch materiaal. De actiewaarden respirabel hinderlijk stof (5 mg/m³) kunnen daarbij worden overschreden.  (bron: www.arbocatalogus-bouweninfra.nl)

Gezondheidsklachten door stof tijdens dakwerkzaamheden

Maatregelen tegen stof bij dakwerkzaamheden

 

Modellen KITE

  Maatregelen

  De markt biedt diverse soorten ademhalingsbeschermingmiddelen, zoals wegwerpstofmasker ( mondkapje), maar de bescherming hiervan is beperkt en het draagcomfort is niet ideaal o.a. vanwege de opgebouwde warmte, condens op een eventueel gedragen bril en het benauwde gevoel. Bovendien zijn deze maskers niet bruikbaar bij baarddragers.

  Daarnaast bestaan er ook aangeblazen systemen, opgebouwd uit een luchtpomp die op de rug wordt gedragen en die middels een slang is verbonden met een helm/vizier op het hoofd. Dit systeem levert een overmaat aan schone lucht en biedt veel meer bescherming dan de wegwerpmaskers. Nadeel is de nogal bewerkelijke wijze van aandoen, de loshangende slang op de rug, de rugunit en de hoge aanschafprijs.

  Het ademluchtmasker Kite is een optimale oplossing voor bovengenoemde nadelen: het biedt een overmaat schone lucht, is in een handomdraai opgezet, heeft geen slangen of andere zaken op de rug en is aantrekkelijk geprijsd. Wij hebben de diverse voor- en nadelen van de genoemde systemen voor u in een overzicht gezet.

  Vergelijkingstabel met traditionele beschermingsmiddelen

  *Wegwerp stofmaskersRuggedragen aanblaassysteemKITE aanblaashelm
  Gewicht: Licht Zwaar totaalgewicht rugunit + slang + vizier. Minder dan 950 gram.
  Ademweerstand: Hoog Geen Geen
  Bescherming: Beperkte bescherming door lekkage langs de randen door onderdruk. Hoge bescherming door overdruk in het vizier. Hoge bescherming door overdruk in het vizier.
  Toepasbaarheid: Niet geschikt voor bril- en baarddragers. Geschikt voor baard- en brildragers. Geschikt voor baard- en brildragers.
  Opzetten: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Veel werk om het systeem om te binden, de slang aan te sluiten, het vizier op te zetten en het systeem in te schakelen. Opzetten, inschakelen en direct klaar voor gebruik, eenvoudiger kan het niet.
  Gebruiksgemak: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Zwaar en de slang kan in de weg zitten en ergens achter blijven haken. Optimaal, geen last van slang en rugunit. Veel bewegingsvrijheid in kleine ruimten.
  Aanschafkosten: Laag Zeer hoog Laag in verhouding tot ruggedragen systemen.
  Verbruikskosten: Relatief hoog, telkens een nieuw masker. Vaak twee of drie filters, slangen en andere slijtdelen. Slechts één filter te vervangen. De jaarlijkse kosten zijn lager dan bij gebruik van wegwerpmaskers of ruggedragen systemen.

  Bijzonder geschikt als professionele bescherming tegen het Coronavirus

  nlenfrdeit