nl NL en EN fr FR de DE it IT
 • ARBIN AIRHOOD Leaflet Banner

Poedercoaten & oppervlaktebehandeling

Gezondheidsklachten door vrijkomend stof bij poedercoaten en andere oppervlaktebehandeling
Tijdens het poedercoaten (poederlakken)  komt enkel stof vrij (deeltjes grootte varierend van 15 tot 80µm), en afkomstig van het “overspraypoeder” dat zich niet heeft hecht aan het metaal. In sommige gevallen kan het poeder kankerverwekkende TGIC bevatten, maar in alle gevallen is het schadelijk voor de gezondheid om poedercoat deeltjes in te ademen,

Maatregelen ter bescherming tegen stof bij poedercoatenen andere oppervlaktebehandeling
Een preventieve maatregel is om een ​​goede ventilatie en het werken afzuigventilatoren te bieden in gebieden waar poedercoating en andere vormen van oppervlaktebehandeling wordt uitgevoerd. Daarnaast is adequate ademscherming zeer aan te raden. Het ademluchtmasker Kite biedt hierin uitkomst.

Jachtonderhoud / Antifouling

Jachtonderhoud / Antifouling

Beroepsrisico's
De verschillende bestanddelen van epoxy-verbindingen kunnen irritatie veroorzaken van ogen, neus, huid en luchtwegen bij direct contact met de huid of na inademing van damp of gas. Het grootste risico bij herhaald contact met epoxy-verbindingen is het ontstaan van een allergie voor een of meerdere bestanddelen van de epoxy-verbinding. Dit uit zich als (allergisch) contacteczeem en in mindere mate astma. Kenmerkend voor huidklachten door vluchtige epoxy-verbindingen is het voorkomen op de onbedekte delen van het lichaam, door blootstelling via de lucht. (bron: www.beroepsziekten.nl)


Poedercoaten

Poedercoaten

Beroepsrisico's
Tijdens het poedercoaten (poederlakken)  komt stof vrij (deeltjes grootte varierend van 15 tot 80µm), en afkomstig van het “overspraypoeder” dat zich niet heeft hecht aan het metaal. In sommige gevallen kan het poeder kankerverwekkende TGIC bevatten, maar in alle gevallen is het schadelijk voor de gezondheid om poedercoat deeltjes in te ademen.   


Spuiter muurverf

Spuiter muurverf

Beroepsrisico's
Normaal gesproken is het dragen van ademhalingsbescherming bij gewone watergedragen muurverven niet nodig. Wanneer bij gebruik van schimmelwerende muurverven ventilatie niet goed mogelijk is, gebruik dan wél adembescherming. Evenzo is adembescherming nodig bij het verspuiten van muurverf.  (bron:www.veiligmetverf.nl/sites/default/files/watergedragen%20muurverven.pdf)

Modellen KITE

  Maatregelen

  De markt biedt diverse soorten ademhalingsbeschermingmiddelen, zoals wegwerpstofmasker ( mondkapje), maar de bescherming hiervan is beperkt en het draagcomfort is niet ideaal o.a. vanwege de opgebouwde warmte, condens op een eventueel gedragen bril en het benauwde gevoel. Bovendien zijn deze maskers niet bruikbaar bij baarddragers.

  Daarnaast bestaan er ook aangeblazen systemen, opgebouwd uit een luchtpomp die op de rug wordt gedragen en die middels een slang is verbonden met een helm/vizier op het hoofd. Dit systeem levert een overmaat aan schone lucht en biedt veel meer bescherming dan de wegwerpmaskers. Nadeel is de nogal bewerkelijke wijze van aandoen, de loshangende slang op de rug, de rugunit en de hoge aanschafprijs.

  Het ademluchtmasker Kite is een optimale oplossing voor bovengenoemde nadelen: het biedt een overmaat schone lucht, is in een handomdraai opgezet, heeft geen slangen of andere zaken op de rug en is aantrekkelijk geprijsd. Wij hebben de diverse voor- en nadelen van de genoemde systemen voor u in een overzicht gezet.

  Vergelijkingstabel met traditionele beschermingsmiddelen

  *Wegwerp stofmaskersRuggedragen aanblaassysteemKITE aanblaashelm
  Gewicht: Licht Zwaar totaalgewicht rugunit + slang + vizier. Minder dan 950 gram.
  Ademweerstand: Hoog Geen Geen
  Bescherming: Beperkte bescherming door lekkage langs de randen door onderdruk. Hoge bescherming door overdruk in het vizier. Hoge bescherming door overdruk in het vizier.
  Toepasbaarheid: Niet geschikt voor bril- en baarddragers. Geschikt voor baard- en brildragers. Geschikt voor baard- en brildragers.
  Opzetten: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Veel werk om het systeem om te binden, de slang aan te sluiten, het vizier op te zetten en het systeem in te schakelen. Opzetten, inschakelen en direct klaar voor gebruik, eenvoudiger kan het niet.
  Gebruiksgemak: Eenvoudig op te zetten, maar lastig om masker goed aan te sluiten op het gezicht. Zwaar en de slang kan in de weg zitten en ergens achter blijven haken. Optimaal, geen last van slang en rugunit. Veel bewegingsvrijheid in kleine ruimten.
  Aanschafkosten: Laag Zeer hoog Laag in verhouding tot ruggedragen systemen.
  Verbruikskosten: Relatief hoog, telkens een nieuw masker. Vaak twee of drie filters, slangen en andere slijtdelen. Slechts één filter te vervangen. De jaarlijkse kosten zijn lager dan bij gebruik van wegwerpmaskers of ruggedragen systemen.

  Bijzonder geschikt als professionele bescherming tegen het Coronavirus

  nlenfrdeit